Historien om Hotel Ny Hattenæs er noget særligt, og hvis murene kunne tale, ville de nok fortælle nogle helt utrolige historier om de mennesker, der har gæstet stedet de sidste 125 år. De ville fortælle om de mange, uforglemmelige fester, der fortsatte til den lyse morgen. Om musikken og maden, skoven og søen.
Følgende fortællinger er bygget på artiklen ”Etablissementet Ny Hattenæs”, der indgår i bogen ”Det handler om Silkeborg”. Her gengivet med tilladelse af forfatter Lis Thavlov, Silkeborg Arkiv

1896 – 1938
DE FØRSTE GÆSTER ANKOMMER


Naturen omkring Ny Hattenæs har altid spillet en stor rolle, og mange gæster er gennem tiden kommet sejlende til Ny Hattenæs. Også Hjejlen har i en periode lagt til ved anløbsbroen.
I årene efter Matinius Didrik Fuglsang skifter Hotel Ny Hattenæs ejere nogle gange. Alle har dog haft en fælles ambition om at skabe et enestående samlingssted, hvor minder kan skabes. I 1914 køber den erfarne restauratør og hotelejer M.P. Madsen Ny Hattenæs. Han blev ved roret for stedet i mere end tyve år indtil sin død i 1938.

1944


STIKKERLIKVIDERINGEN
DEN LEGENDARISKE BLICHERSAL
De fleste Silkeborgensere, der gennem tiden har besøgt Ny Hattenæs, husker den store frise, der pryder endevæggen i hotellets festsal. Frisen er malet af Emil Poulsen, daværende leder af Aarhus Teaters malerskole, og skildrer det første Himmelbjergmøde i 1839. På maleriet ses Blicher på talerstolen foran en menneskemængde og med storslået natur i baggrund. Det store vægmaleri bevares i forbindelse med renoveringen i 2021/2022.

1953 – 1977
EN SKÆBNESVANGER TID FOR HOTELLET


1978 – 2020
HOTELLET BLOMSTRER IGEN SOM SAMLINGSSTED


I 2009 vælger Silkeborg Kommune at udskille hovedejendommen og et større grundareal. Kommunen ønsker at beholde det største areal for at sikre, at der fortsat ville være fri adgang til det smukke, rekreative område ned mod søen og fredskove. Efter en totalrenovering rykker de nye ejere ind, og Ny Hattenæs skal nu drives som kursuscenter.

2020 – 2022
HOTELLET BLIVER IGEN HOTEL OG RESTAURANT
